VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

3887c7b4-1dd5-4512-9dd7-ab1cf9b3055a

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

(Verlof)regelingen en subsidies: hoe werkt dat precies?

do 11 jan 2024

​Als werkgever kun je te maken krijgen met verschillende soorten (verlof)regelingen en subsidies. Waar hebben medewerkers wanneer recht op? En kan een subsidie jou als werkgever een financieel voordeel opleveren? Verzuimspecialist Sazas gaat in dit artikel dieper in op een aantal van deze regelingen en subsidies. 

Ziekteverlof: wat is het en hoe ga je ermee om?

Wanneer een van jouw medewerkers ziek is, heeft hij of zij recht op ziekteverlof. Tijdens deze ziekteperiode heeft de medewerker recht op (een deel van) zijn of haar loon. Hoelang het ziekteverlof is, hangt af van de ziekte. Er wordt bij verzuim onderscheid gemaakt tussen kort, middellang en lang verzuim.

Calamiteitenverlof: wat is het en hoe maak ik hier duidelijke afspraken over?

Een onverwachte en vaak bijzondere situatie, vraagt om andere regels. Calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, geeft jouw medewerker de ruimte om onverwachte situaties op te lossen. Tijdens dit verlof ben je als werkgever verplicht om het salaris door te betalen. We raden je daarom aan om hier duidelijke afspraken over te maken.

Geboorteverlof en ouderschapsverlof: hoe werkt het?

Geboorteverlof en ouderschapsverlof zijn twee verschillende dingen. Geboorteverlof is bedoeld voor de partner en ouderschapsverlof geldt voor beide werkende ouders. Daarnaast is er een verschil in de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.

Kortdurend en langdurend zorgverlof: wat is het?

Het kan gebeuren dat jouw medewerker (tijdelijk) zorg aan een ander verleent. De medewerker heeft dan recht op (gedeeltelijk) betaald zorgverlof. Er zijn twee vormen: kortdurend en langdurend zorgverlof. Bij beide gelden andere regels over bijvoorbeeld het aanvragen en opnemen van het zorgverlof.

SLIM-subsidie: meer kansen voor jouw bedrijf en medewerkers

De Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen In mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) maakt geld beschikbaar voor de kennis, groei en ontwikkeling van jouw medewerkers. Bijvoorbeeld als een medewerker een cursus wil volgen. Als mkb-werkgever kun je hier subsidie voor aanvragen.

Jongeren als vakantiekracht: informatie over de wet- en regelgeving en de verzuimverzekering

Tijdens vakantieperiodes zijn er veel jongeren die werken als vakantiekracht. Voor jou als werkgever brengt dit voordelen met zich mee. Vakantiekrachten zijn vaak flexibel en veel inzetbaar. Voordat je deze vakantiekrachten in dienst neemt, adviseren wij om rekening te houden met de wet- en regelgeving en het eventueel afsluiten van een verzuimverzekering.

Seniorenregeling: oudere medewerkers langer inzetbaar

De AOW- en pensioenleeftijd stijgt. Hierdoor werken we dus steeds langer door, maar niet iedere medewerker kan of wil dit. Een seniorenregeling, ook wel generatieregeling genoemd, is bedoeld om oudere medewerkers vanaf zestig jaar en ouder minder te belasten.

Meer informatie over (verlof)regelingen en subsidies vind je op de website van verzuimspecialist Sazas​.

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief